American football: spelregels en uitleg

American football is één van de populairste en grootste sporten in Amerika. Het is een afgeleide van het Engelse rugby, alleen hebben de Amerikanen er een geheel eigen sport van gemaakt. Op het eerste zicht lijken de regels en de opzet van de competitie erg ingewikkeld maar als je jezelf er een beetje in verdiept zijn de spelregels goed te begrijpen. American football combineert strategisch spel met atletisch en fysiek spel, waarbij veel gewerkt wordt met specialisten in verschillende onderdelen van het spel. We gaan je hier de basisregels van het American football uitleggen en de verschillende veldposities toelichten.

Basis spelregels bij American football

Hieronder de belangrijkste zaken die je moet weten als het gaat om de spelregels en het spelen van American football.
• Een American footballteam bestaat uit maximum 46 spelers.
• Een team is verdeeld in 3 categorieën, namelijk aanval, verdediging en ‘special teams’.
• Tijdens de wedstrijd staan er 11 spelers van beide teams op het veld. (9 spelers voor U19 Junior football)
•Het spel wordt gespeeld op een veld van 120 yards lang en 53,5 yards breed (1 yard is 91,44cm)
• Aan weerskanten van het veld liggen 2 doellijnen; deze liggen 100 yards uit elkaar. Achter de doellijnen liggen 2 end zones van 10 yards lang.
• Aan het einde van de beide end zones staan de goal posts, dit zijn 2 verticale palen met een tussenligger op 3 meter hoogte.
• Een American football wedstrijd duurt 4×15 minuten zuivere speeltijd. (4x 10 minuten voor U19 Junior football)

Basis spelregels van een American football wedstrijd

De American football wedstrijd begint met de coin toss oftewel kop of munt. Het team dat de coin toss wint mag kiezen of ze de bal willen wegtrappen of ontvangen. Daarna wordt de bal weggetrapt vanaf de 30 yard lijn. Het ontvangende team probeert na het vangen van de bal zoveel mogelijk terrein te winnen.

Nadat de aftrap is afgerond en nadat de terreinwinst van het ontvangende team is tegengehouden, starten de pogingen (downs) van de aanvallende partij om langzaam terreinwinst te boeken en uiteindelijk te scoren. Een aanvallende ploeg mag doorgaan met opschuiven richting de endzone van de tegenstander, totdat het gestopt wordt door de verdediging (tackle), de bal verlieest door een ‘fumble’ (een bal laten vallen die wordt opgepakt door de tegenstander) of een vangbal (interception) van een verdediger.

Nu is het de bedoeling van het aanvallende team om in maximaal 4 pogingen (downs) minimaal 10 yards te overbruggen. Dit dit kan door de bal te rennen (run) of door de lucht te gooien (pass). Als er minimaal 10 yards overbrugd zijn krijgt men weer 4 pogingen om weer verder op te schuiven. De bedoeling is om uiteindelijk in de endzone van de tegenpartij te komen of om dichtbij genoeg te komen om de bal tussen de palen te schieten. Als dit niet lukt krijgt de tegenstander de bal.

Er zijn 3 manieren om te scoren bij American football:
1. Touchdown – Als men de bal in de end zone krijgt is dat 6 punten waard met een kans om de bal voor 1 extra punt tussen de palen te schieten of 2 extra punten door opnieuw de end zone in te krijgen vanaf de 2 yard lijn.
2.Fieldgoal – als de bal tussen de palen wordt geschoten vanaf een veldpositie is dit 3 punten waard.
3. Safety – wanneer een aanvallende speler in zijn eigen end zone wordt getackeld krijgt het verdedigende team 2 punten en balbezit.

 

Aanval, verdediging en special teams

De aanval, verdediging en special teams hebben allemaal 11 spelers in het veld als ze worden ingezet, maar die spelers hebben natuurlijk niet allemaal dezelfde functie. Hieronder een overzicht van de verchillende functies:

Aanval bij American football

Quarterback
Dit is de spelverdeler van het team, hij moet er voor zorgen dat de bal bij een medespeler komt, dit kan door de bal door de lucht naar een medespeler te gooien of de bal aan een lopende speler te geven. Het belangrijkste wapen van de quarterback is een zuivere en krachtige worp van de bal.

Aanval bij American football
Dit zijn vijf spelers (1 center, 2 guards en 2 tackles) die er voor moet zorgen dat de quarterback niet getackeld wordt. Ze stoppen hierbij verdedigers die door de linie willen breken en helpen bij het maken van openingen als er wordt gekozen voor een aanval met running backs.

Running backs
Dit zijn spelers die met de bal lopen. Zij krijgen de bal van de quarterback en proberen dan zoveel mogelijk terreinwinst te boeken. Runningbacks zijn vaak klein, en in ieder geval razend snel en extreem wendbaar. Een zwaardere variant van een running back wordt ook wel Full back genomed. Deze kan door kracht en gewicht vaak korte terreinwinst boeken en daarnaast helpen bij het blokken voor een collega running back.

Wide receivers
Dit zijn spelers die meestal aan de zijkanten van het veld opgesteld staan en bepaalde patronen rennen om vrij te komen en de bal te vangen. Het doel hierbij is om meerdere yards terreinwinst te boeken en sommige gevallen direct de endzone te bereieken. Een wide reciever heeft meerdere capaciteiten nodig om succesvol te zijn. Naast snelheid en lengte moet hij tegen een stootje kunnen, wendbaar zijn en uiteraard extreem goed kunnen vangen.

Tight ends
Dit zijn spelers die of de offensive line helpen met blokken, of de quarterback helpen door vrij te komen om de bal te kunnen vangen.

Verdediging bij American football

Verdediging bij American football
De defensive line probeert de aanval te verstoren door zo snel mogelijk naar voren te gaan en de offensive line naar achteren te drukken en bij de quarterback te komen. De defensive line bestaat veelal uit grote sterke verdedigers.

Linebackers
De linebackers zijn er om de aanval op elke manier te stoppen. Zij kunnen de runningback tackelen, proberen de bal door de lucht te vangen of de quarterback te tackelen. Linebackers staan iets achter de defensive lijn en combineren snelheid met kracht. De zogenoemde Blitz, waarbij men zo snel mogelijk bij de quarterback probeert te komen is een van de specialiteiten.

Defensive backs (corner backs, safety)
Dit zijn de spelers die de wide recievers dekken en de bal door de lucht proberen te onderscheppen. Deze spelers zijn vaak net zo snel als de wide recievers en zijn specialist in het verhinderen van het vangen van de bal, door deze te blokken.

Special teams

Special teams komen in actie tijdens specifieke momenten in de wedstrijd zoals het wegtrappen en ontvangen van de bal, en het maken van een fieldgoal of het punt na de touchdown.

Special teams kunnen ook spelers uit bijvoorbeeld het aanvalsteam bevatten. Vaak wordt er bijvoorbeeld bij het ontvangen van de bal bij de kick-off of ‘punt’ gebruik gemaakt van een snelle running back die ook normaal bij de aanval meedoet om zoveel mogelijk terreinwinst te boeken.

Het team heeft in veel gevallen iemand die de bal trapt in specifieke gevallen. Vaak wordt deze rol door een enkle speler vervult.

Punter
De punter trapt de bal nadat het niet is gelukt om de 10 yards te overbruggen en men niet dichtbij genoeg is om een field goal te maken naar de tegenpartij. Met het punten van de bal zorgt men ervoor dat de tegenstander ver van de endzone begint met de aanvalspogingen.

Kicker
De kicker is degene die probeert om een field goal te maken en om het extra punt na een touchdown tussen de palen te schieten.

 

Tot Slot de Superbowl en de Belgian Bowl

De National Football League (NFL) is de belangrijkste competitie ter wereld. Jaarlijks wordt er in een competitie in de periode van oktober t/m februari gestreden voor de Super Bowl, en de bijbehorende Vince Lombardy Throphy.

In België wordt het kampioenschap de Belgian Bowl genoemd en wordt de finale in juni gespeeld.

 

For further and thorough explanation of the rules the NCAA offers an updated free PFD of the rulebook:
NCAA – RULEBOOK – AMERICAN FOOTBALL

NCAABall

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *